Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

elintarviketuholaiset

Saksantorakka / russakka

Aikuinen 8-13mm

Tunnistaminen: Russakka on keltaruskea torakkalaji, jonka selässä on kaksi tummanruskeaa juovaa. Siivet peittävät takaruumiin kokonaan. Naarasrussakka kuljettaa munia mukanaan. Munista kuoriutuvat toukat muistuttavat aikuista russakkaa.

Haitat: Russakka likaa ulosteillaan elintarvikkeita ja levittää useita eri tauteja, kuten salmonellaa ja sairaalainfektioita.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Torakat viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa ja rakenteissa. Niiden torjunta on hankalaa, sillä olinpaikat voivat sijaita kaukana ravinnonlähteistä. Mikäli havaitset torakoita taloyhtiössä ole mahdollisimman pian yhteydessä isännöitsijään, sillä torakat siirtyvät nopeasti asunnosta toiseen. Russakka ja muut torakat kestävät huonosti kylmää ja kuolevat n. -10 asteessa. Torjunta voidaan suorittaa ruiskuttamalla tai torakoille tarkoitetuilla syöttiasemilla. Tehdyt torjuntatoimenpiteet uusitaan n. kuukauden kuluttua ja tarkastuksia on syytä jatkaa vielä muutaman kuukauden ajan.

Riisihärö

Aikuinen 2,5-3,5mm | Toukka 3mm

Tunnistaminen: Riisihärö on tummanruskea ja muodoltaan litteä. Toukat ovat vaaleita. Riisihärö viihtyy lämpimässä ja kuivassa. Riisihärö kulkeutuu koteihin ruokapakkausten mukana.

Haitat: Riisihärö laskee munansa suoraan ravintoon, ja pilaa elintarvikkeet syömäkelvottomiksi.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Riisihärön torjunta perustuu säännölliseen tuotteiden ja tilojen tarkkailuun ja puhdistukseen. Kodeissa ja elintarvikevarastoissa häröt hävitetään torjuntaruiskutuksella.

intianjauhokoisa / keittiökoisa

Aikuinen 14-20mm | Toukka n. 10mm

Tunnistaminen: Aikuisen keittiökoisan siivet ovat kirkkaanväriset, kärkiosa tiilenpunainen. Toukka on yleensä vaaleankeltainen, mutta väri voi vaihdella ravinnon mukaan.

Haitat: Intianjauhokoisa ei tiettävästi aiheuta hygienista haittaa. Pahasti saastuneet tuotteet on kuitenkin syytä hävittää, lievemmissä tapauksissa pakastaminen ja desifiointi riittävät.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Suomessa laji on tuonninvarainen ja kulkeutuu elintarvikepakkausten mukana. Saastuneet elintarvikkeet hävitetään ja säilytystilat käsitellään torjunta-aineella. Torjunta on vaikeaa, sillä toukat siirtyvät laajalle alueelle. Aikuisia yksilöitä voi lennellä huoneessa vielä kauankin torjuntatoimien jälkeen.

jauhopukki / jauhomato

Aikuinen 12-18mm | Toukka n. 30mm

Tunnistaminen: Aikuinen kuoriainen on tummanruskea ja lieriömäinen. Sen tuntosarvet ovat lyhyet. Toukka on kellanruskea, kalju ja kovapintainen. Jauhopukki elää luonnossa lahoavassa puussa ja lintujen pesissä joista se kulkeutuu rakennusten muihin tiloihin. Jauhomatoja kasvatetaan mm. lintujen ravinnoksi.

Haitat: Sekä aikuiset, että toukat syövät viljatuotteita ja likaavat ne.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Jauhopukki on kookas ja herättä helposti huomiota, mutta on yleensä harvalukuinen. Jauhopukkia voidaan torjua poistamalla lintujen pesät ja jätteet ullakoilta ja varastotiloista. Huoneistossa liikkuvat aikuiset ja toukat voidaan tappaa yksitellen. Torjunta-aineiden käyttö on tarpeen vain harvoin.