Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

syöpäläiset

lutikka / lude

Aikuinen 5-8mm

Tunnistaminen: Aikuinen lude on leveä ja litteä hyönteinen. Se on yleensä väriltään ruskeahko, mutta kauan ilman ravintoa olleet yksilöt ovat vaaleita. Luteella on viisi toukka-astetta. Sen toukat muistuttavat aikuisia yksilöitä, mutta ovat kooltaan pienempiä ja väriltään vaaleampia.

Haitat: Luteen purema voi auheuttaa kutinaa ja paukamia. Sen ei ole todettu levittävän tauteja.

Ennaltaehkäisy ja torjuminen: Lude siirtyy uusille elinalueille useimmiten matkatavaroiden mukana. Myös lepakoiden on todettu levittävän niitä. Matkalta palatessa matkatavarat kannattaa lämpökäsitellä mahdollisten luteiden hävittämiseksi niistä. Rakennukseen jo levinneet luteet on lähes mahdotonta poistaa kotikonstein, silloin kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen ongelman poistamiseksi.

kirppu

Aikuinen 1-6mm

Tunnistaminen: Kirput ovat kiiltäviä, siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät nisäkkäiden ja lintujen pesissä. Ne ovat mustahkoja ja kyljiltään litteitä. Toukat ovat valkoisia, jalattomia ja niillä on purevat suuosat.

Haitat: Kirppujen pistokohtiin nousee kutiavia paukamia. Ne myös levittävät useita eri tauteja.

Ennaltaehkäisy ja torjuminen: Kirput leviävät yleensä linnun- ja oravanpesien välityksellä, sekä kotieläimistä. Ennaltaehkäisemiseksi estä lintujen ja oravien pesiminen asuinrakennuksessa. Kirput voidaan hävittää suihkuttamalla niiden torjuntaan tarkoitettua torjunta-ainetta esiintymispaikkoihin.