Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

jyrsijät ja haittaeläimet

hiiret

Ruumis 60-120mm | Häntä 55-135mm

Tunnistaminen: Suomessa tavataan pääasiassa metsähiirtä ja kotihiirtä. Metsähiirellä on vaalea vatsapuoli ja sen on kotihiirtä suurempi. Hiirille tunnusomaisia piirteitä ovat kokoonsa nähden suuret korvat ja pienet silmät.

Haitat: Hiiri on hygieniariski, sillä se voi levittää tauteja ruokaa etsiessään. Hiiret myös aiheuttavat äänihaittoja rapistelullaan ja ne kaivelevat eristeitä.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Paikallista kulkuaukot ja estä niiden kautta kulku. Poista ruoanlähteet tai niille pääsy. Torjuntaan voi käyttää loukkuja, mutta parhaiten tehoavat n. 5 metrin säteelle asetetut syöttiasemat, jotka täytetään hiirille tarkoitetuilla torjunta-aine syöteillä.

rotat

Ruumis 110-290mm | Häntä 85-250mm

Tunnistaminen: Rotta on väritykseltään pääasiassa ruskean sävyinen, vatsapuoli on selkää vaaleampi. Sen häntä on selvästi ruumista lyhyempi. Rotta viihtyy kaikenlaisissa asuinympäristöissä. Se pitää kosteista paikoista kuten kellareista ja viemäreistä ja kaivautuu mielellään maahan. Rotan poikasella on isompi pää ja rotevampi rakenne kuin hiirellä.

Haitat: Rotta jyrsii kulkuaukkoja koviinkin materiaaleihin (mm. betoniin), saatuttaa ja syö elintarvikkeita ja levittää tauteja ja loisia.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Ennaltaehkäisyyn sopivat samat konstit kuin hiirellä. Rotan torjuntaan sopivat parhaiten kulkureiteille asetetut syöttiasemat, joissa on erityisesti rotille tarkoitettua torjunta-aine syöttiä. Loukkuihin rotta jää satunnaisesti, mutta niiden teho ei riitä kannan koon rajoittamiseen.

Oravat (osittain rauhoitettu)

Tunnistaminen: Orava on väritykseltään kesällä punaruskea ja talvelle harmahtavan sävyinen. Talviturkkiin kuuluvat myös oravalle tunnusomaiset korvatupsut. Oravalla on tuuhea häntä.

Haitat: Oravat voivat vaurioittaa rakenteita mm. eristeitä kuljetellessaan ja kulkuaukkojaan laajentaessa. Ne eivät ole Suomessa merkittävä hygieniariski, mutta voivat olla röyhkeitä tottuessaan ruokintaan.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Orava on rauhoitettu osan vuodesta, eikä sitä saa rauhoitusaikana häiritä. Kulkuaukot tukitaan talvella oravan ollessa poissa. Karkoittamiseen käytetään mm. äänilaitteita ullakoilla, mutta niiden teho on vähäinen mikäli orava on ehtinyt jo asettumaan.

lepakot (rauhoitettu)

Tunnistaminen: Lepakko on ainoa lentävä nisäkäs. Suomessa elää useita eri lepakkolajeja ja ne kaikki ovat luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettuja. Pääasiassa lepakko on hyödyllinen hyönteissyöjä.

Haitat: Lepakot voivat tuoda mukanaan lutikoita ja hajuhaittoja. Lepakkoon ei pidä koskea, sillä sen taudit tarttuvat myös ihmiseen.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: Lepakoiden pääsy sisälle estetään tukkimalla niiden kulkuaukot talven aikana niiden poissa ollessa. Lepakko kuuluu nk. vahvan suojelun piiriin eikä sitä saa häiritä. Häätöä suunnitellessa on oltava yhteydessä paikalliseen ELY-keskukseen.